Her öğleden sonra bastıran o tatlı uyku hali aslında sandığınız kadar masum değil. Uluslararası bir sağlık araştırmasında, “glikoz kaynaklı geçici bilinç dalgalanması” resmen tanımlandı. Halk arasında “şeker uykusu” olarak bilinen bu durumun, uzun vadede metabolizmaya zarar verdiği açıklandı.

İsveç Karolinska Enstitüsü ve Avustralya Sidney Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü 2 yıllık çalışmada, yüksek glikoz içeren öğünlerden sonra ortaya çıkan halsizlik ve dalgınlık hali “Postprandial Glikoz Fatigue (PGF)” olarak tıp literatürüne girdi.

Araştırmacılar, 1.300 kişilik deney grubuna farklı glikoz seviyelerine sahip öğünler verdikten sonra beyin aktivitesini ölçtü. Öğün sonrası ilk 90 dakikada, dikkat seviyesinin ortalama %32 düştüğü belirlendi.

Beslenme uzmanı Dr. Elif K., “Beyin, ani şeker yükselmesiyle adeta kendini korumaya alıyor. Bu durum, hem zihinsel performansı düşürüyor hem de insülin direncine katkı sağlıyor” dedi.

Uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor:

Öğle yemeklerinde basit karbonhidrattan kaçının

Protein ağırlıklı menüler tercih edin

Yemekten sonra kısa yürüyüşler şeker etkisini dengeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir